Fyra enkla råd som höjer kvaliteten på dina finansiella rapporter!

Picture of Michael Owens

Michael Owens

Experienced CFO and founder of Rapportonline

1. Var tydlig och läsvänlig.

För att marknadsplatserna och läsarna ska acceptera företagets finansiella rapporter måste du tänka på att göra dem vederhäftiga, enkla och tydliga. Både när det gäller layout och språk.

Det fungerar inte idag att redovisa siffror i ett krångligt excelark. Det måste vara enkelt att förstå och tilltalande att läsa så att även icke-ekonomer förstår. Utan att du ger avkall på att följa gällande regelverk.

2. Standardisera så mycket som möjligt.

För att höja läsvänligheten är det bra att fokusera på en snygg layout med t ex färgtoning av aktuella perioders kolumner, bilder och diagram. Genom att standardisera layouten behöver du inte tänka så mycket på utseendet. Du kan i stället lägga tid på innehållet och att förklara den ekonomiska innebörden av det du redovisar. Förklara vad siffrorna betyder och spara tid och pengar på att slippa lämna iväg rapporterna för layout och original.

3. Ha koll på versionerna.

När du ska upprätta delårsrapporter, årsredovisningar, managementrapporter och liknande är konsekvens ett honnörsord. Enkla verktyg som rapportmallar och tydlig arkiveringsfunktion underlättar, samtidigt som du minimerar riskerna för felhantering. Att skicka rapporterna fram och tillbaka till berörda parter tar tid, skapar osäkerhet och kräver resurser. Här är det oerhört viktigt att ha koll på versionshanteringen.

4. Tänk på kvalitet och säkerhet.

Om du får till de tre första punkterna är du på god väg. Vill du ha en hög kvalitet och en säker rutin för din rapportering, så att du kan släppa oron för onödiga fel? Då kan jag rekommendera onlineverktyget Rapportonline, ett säkert rapportsystem som både löser layouten och versionshanteringen. Där finns standardiserade mallar utvecklade för att passa såväl det lilla företaget som det börsnoterade bolaget.

Prova gratis i 14 dagar!

Testa funktionerna och se vad det kan göra för att effektivisera och säkerställa din rapportering!

Med Rapportonline skapar du rapporter direkt och använder den inbyggda redigeraren för att skriva texter, sätta rubriker m.m. Du kan börja på en tom rapport eller välja någon av mallarna som finns i systemet. Berörda parter kan få åtkomst för att redigera eller kommentera direkt i rapporterna. På så sätt slipper du skicka rapporterna utanför systemet.

Dina rapporter sparas tryggt och säkert i certifierade datahallar, i Sverige.

 

”Vid våra förberedelser inför notering på allmän marknadsplats är upprättandet av formella finansiella rapporter av avgörande betydelse. Jag har tidigare saknat strukturerade verktyg för detta. Vi har nu tagit fram flera rapporter i Rapportonline. Att kunna jobba i ett system som är logiskt och ändamålsenligt uppbyggt och med enkel och säker inloggning är väldigt bra!”

Fredrik Sjövall, Styrelseordförande, Lipidor AB

 

 

 

Mer att läsa

Blogg

Idén bakom Rapportonline

Läs artikeln där grundaren bakom Rapportonline berättar hur det hela började! ”Finansiella rapporter är tidskrävande att upprätta, svåra att läsa och hanteringen är sårbar. Det

Läs mer »